Sunday, February 13, 2011

bersama lagi chef hayati.. menu hari ini ya tuan2 dan puan2...jeng jeng jeng !

kau jangan buat jeng jeng jeng macam bunyi azwan ali nanti mak kena saman la jawabnya nyah oiii sebab curi trademark dia. 
MySpace

ok mak tau anak2 mak semua ni tengah lapar. lagipun ni dah nak masuk teatime kan. hari ni mak nak masak simple aje tau sbb mak tak larat la buat oreo cheesecake tiap minggu luruh rambut mak ni anak2 oii asik demand yang mahal2. hari ni mak masak Prego Spaghetti aje. murah dan senang.
MySpace

ni anak2 tengok mak masak ni....nanti2 mak nak anak2 pulak masak utk mak mak dah tua tak larat nak masak. paham tak? *batuk batuk*
MySpace

mula2 kena prepare bahan dulu. sebelum prepare bahan mesti ada resipi depan mata. sebab mak tau anak2 ni tak pro macam mak lagi. aku boleh buat api tinggi2. kau boleh? kalau boleh tak payah copy resipi. ingat je.
MySpace
Bahan-bahan :

  1. 1 paket spaghetti (500 g) tak kisah la apa2 brand pun asalkan halal.
  2. 1 tin sos spaghetti PREGO (ada macam2 jenis - mushroom, original, bla bla bla wa tak ingat nama dia) boleh pilih ikut citarasa.
  3. 1 kiub pati ayam (pun sukati kau lah nak brand apa).
  4. Lada sulah (sikit je nak bagi ada rasa).
  5. Ayam atau daging ikut citarasa (seketul pun dah memadai basuh tau jangan jadi pengotor).
  6. Setengah biji tomato.
  7. Setengah biji bawang besar.
  8. 1 sudu besar mentega.
  9. Sedikit cili api (optional)
  10. Setengah gelas air.
  11. Gula dan garam (optional jugak. kalau dah cukup masin tak payah letak garam. gula pun ikut citarasa. mak tak suka manis)
Steps nak masak sos spaghetti.

  1. Panaskan kuali. Masukkan mentega lepas tu tumis bawang sampai keluar bau.
  2. Masukkan sos spaghetti Prego, setengah gelas air dan masukkan ayam yang kau dah potong kecik2 bentuk kiub. kacau dan tunggu sampai menggelegak.
  3. Hancurkan kiub pati ayam then taburkan dalam sos spaghetti tadi.
  4. Potong tomato berbentuk kiub dan masukkan dalam sos spaghetti.
  5. Masukkan cili api kalau nak pedas lagi.
  6. Taburkan lada sulah ikut citarasa begitu juga gula dan garam. kacau sedikit dan siap.
  7. Hidangkan dalam pinggan. kalau kau rasa nak makan mcm pengantin kau hias la sendiri. aku tak reti.
Steps nak rebus spaghetti :
  1. Isikan air separuh periuk dan masukkan spaghetti. kalau kau beli spaghetti ni dia ada tulis kat luar tu kena masak 11 minit. kau jangan percaya. sebab kalau kau masak 11 minit kau akan rasa macam kau tengah makan dawai. kau masak la lama sikit lebih kurang 20 minit atau ikut la kekuatan api rumah kau. kau rasa2 la sikit spaghetti tu. kalau dah lembut kau toskan. 
  2. Isikan dalam mangkuk.
  3. Hidangkan sekali dengan sos spaghetti.
Steps nak hidang :

  1. Masukkan spaghetti kau dalam pinggan ikut banyak mana kau suka, lepas tu masukkan sos spaghetti pulak.
  2. Paksa semua orang dalam rumah kau makan.
  3. MySpace
Steps nak makan :
  1. Owh melampau steps nak makan pun nak aku ajar ! nah makan ni !
lap air liur dulu !
weh kalau nak sedap lagi beli meatballs segera tu masak sendiri pastu makan ngan meatballs. yummy!
jgn lupa baca doa! pye2.


poke : hari tu member wa mintak tlg wa ajar masak ni utk boyfriend dia ;) tapi dia silap beli spaghetti. sob3 T__T nasib baik boleh pakai jugak. hentam je lah labu.

10 comments:

ZaHiDaH said...

huhuhu...hasben saye x suke mkn spageti...aiyak..:p

Hayati Hamzah said...

kalo dh kawen xleh makan spaghetti. nnti mak metua ckp pemalas. haha

hanisa sabrina said...

sodapp ni !haha

Hayati Hamzah said...

mknn segera T___T

deem said...

spageti sedap bah!!!yum2

Hayati Hamzah said...

sdp tp xleh makan byk2 :(

Terror Of Death said...

klu laki y nak masak utk perempuan leh x????huhu..

Hayati Hamzah said...

sgt boleh! terharu nye 'perempuan itu'

lady dayana. said...

OMG ! i must try these ! XDD hehhe thnks! mmg nk sgt blaja msk2 ni. heheh

Hayati Hamzah said...

try lah ;) as the beginner mcm sy belaja masak spaghetti je la T__T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...