Sunday, July 17, 2011

bang , saya tak order 'dawai' tomyam ...

mulai hari ni cuma satu azam wa , kalau wa makan kat mana-mana kedai yang bagi wa makan dawai bila wa order bihun , wa nak sound dia ;

" bang , ada saya order 'dawai' tomyam ke bang ?? "

tapi azam je la . dan azam wa kebanyakannya tak tercapai pun . maklumlah si lemah lembut berkain belah jalan pun setapak-setapak macam wa ni tak main la cakap kasar-kasar . sekali pulak abang amik order tu abang hensem lagi lah nak maki pun tak sampai hati . oleh itu kedai-kedai sume sila lah gajikan tukang amik order yang kachak-kachak sikit kalau tak nak rasa kena maki . dawai pun dawailah bang ...........

wahai lah tukang-tukang masak semua meh wa nasihat sikit , kalau kerja kat kedai makan tu masak la elok-elok sikit . kau nak bagi orang makan bukan nak bagi orang mati tecekik makan bihun kau . kalau agak nak masak pun segan-segan tak payah la kerja kedai makan pergi la kerja kat kedai kain . contoh terdekat ialah wa sendiri . wa sedar wa masak rasa macam cipan sebab tu lah wa kerja habiskan duit je makan kat luar . erghh . 

ini ialah DAWAI . bukan BIHUN .


masak la elok-elok supaya rezeki yang kau makan tu halal . wa tak kisah kalau dah memang takdir kau masak tak sedap asalkan masih boleh ditelan sebab perut wa memang tak menolak segala jenis makanan ni walaupun kau masak nasik goreng rasa macam kotiau goreng . tapi bihun dawai is really too much . bukan takat perut wa je tak boleh terima gigi wa pun tak boleh terima beb . cukup lah wa makan bihun dawai masa duk asrama dulu . tu tak apa lagi sebab wa bayar murah .

bukan nak bukak pekung di dada la , tapi seriously ini memang pantang atok wa . kalau arwah atok wa hidup lagi tak sia-sia lah kau masak bihun dawai sebab dia mesti paksa kau makan sampai licin apa yang kau masak  tu . dan , kalau semua pelanggan sekarang macam arwah atok wa , wa gerenti semua gerai masak sedap -sedap .

wa yakin kau orang kadang-kadang pernah hadapi situasi yang lebih kurang .

Situasi 1 : bang , saya order nasik ayam blackpepper bukan nasik bawang blackpepper .

Situasi 2 : kak , saya order nasik ayam oyster , bukan nasik ayam minyak .

ini baru lah BIHUN , bukan DAWAI .


dan wa dah tiga kali rasa 'dawai' tomyam nih . mula-mula rasa wa tak kisah lagi . gigi wa pun paksa wa rilek .  sekarang wa terpaksa luahkan sebab wa rasa macam terpendam-pendam je perasaan . kalau wa ngadu kat kekasih wa kang dia cakap wa pun tak reti masak nak bebel lebih-lebih macam mak nenek apa pasal . lu paham tak perasaan wa ni der ? nak nangis dah wa taip ni . 

ok lah nak amik tisu . bye T_T



Monday, July 4, 2011

semalam , di kelas memandu ....

maka tersebutlah kisah ....
semalam dalam kelas PRA-L moto iaitu selama 1 jam 30 minit ceramah .

" ai ? kamu pun ada dalam kelas ni ? bukan kamu ke saya nampak datang naik moto tadi ? "

" tak cikgu saya naik skuter je . "

tak ada respon lagi dan cikgu terus mulakan ceramah " pemanduan berhemat ialah bla bla bla ~ " . apa yang wa boleh tafsirkan cikgu ni gila lawak wa gelak sampai krem rahang gigi . bila semua orang dah tak gelak wa rasa macam nak gelak lagi lalu wa tahan-tahan sampai nangis-nangis . ha kan dah cakap wa memang cepat tacing .

dan setengah jam terakhir ,

" cara membonceng yang betul , pembonceng harus duduk rapat dengan penunggang sebab kalau penunggang brek mengejut , penunggang tak tertolak ke depan "





" weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee " riuh kedengaran suara dari budak lelaki .

" ni kome bawak awek , sayang rapat sikit sayang bahaya jauh-jauh . i sayang u tau tak anje  ... " sambil tarik-tarik tangan aweks suruh pelok .

" kalau bawak member , oi lu belakang-belakang sikit boleh tak banyak ruang lagi lu ni macam nak cabul wa je . erghh "



kalau wa bonceng moto adik wa , kami duduk rapat-rapat sebab dia demok tak muat ruang HA HA HA larikkkkkkk sebelum dia baca .


Sunday, July 3, 2011

Truly An Amazing Imam Muda

ustazah saya pernah cakap , 

" celup hujung jari kelingking kamu dalam air laut , dan selepas itu angkat lah jari dan lihat banyak mana air yang melekat di jari kamu tu . sebenarnya sebanyak itu lah ilmu yang kita miliki berbanding ilmu Allah yang sebesar lautan . "

terasa kerdil bukan ? tapi , semalam aku dapat lihat betapa tingginya ilmu 2 orang makhluk . excited , bangga , sayu , terkesima , terkaku , terbeliak semua ada . bangga sebab sekurang-kurangnya sewaktu kebanyakan manusia lalai , lupa ni masih ada golongan-golongan yang akan ' memperingatkan ' .

semalam selepas aku pulang dari driving school dalam keadaan mengantuk yang amat , aku mencari channel yang akan memdodoi-dodoi tidurku . lalu , terbukak Astro Oasis . frankly typing , aku memang tak follow Imam Muda , setakat tahu peserta sebab tengok iklan sahaja . kebetulan waktu tu episod ulangan final Imam Muda . kedua-dua finalis , IM Nazrul dan IM Hassan perlu memperdengarkan bacaan Surah Al-Mukminun secara bergilir . saya terus jerit-jerit panggil  mak yang tengah kukus pau di dapur . hilang mengantuk aku di bawa angin petang .

" mak cepat mak ada ulangan Imam Muda !!! " 

" jap lah hangus pau aku kang langsung kome bulo (bulur) ! " (semedang emo)


video

... dan , apabila diperdengarkan bacaan suci Al-Quran  , maka sayu hatinya ... 
... mereka adalah orang-orang yang beriman ...

masa tu abah yang tengah belajar taranum dari dalam youtube dengan semaksimum-maksimum volume sampai rumah taman sebelah boleh dengar pun terus pause sebab dengar Imam Muda ni baca . 

bukan setakat bakat Imam Muda ni baca Al-Quran je , tapi cara IM Nazrul hurai hadis pun dah cukup buat  aku terlopong-lopong . sedangkan Mufti Antarabangsa yang bagi soalan tu pun nampak tak terkata , inikan pula aku yang cuma seorang Hayati ini . dia memang petah bercakap . penuh ilmu . dia start bukak mulut je kau mesti dah " wow " ! 


berbeza dengan IM Hassan yang aku nampak kurang menyerlah sedikit malam tu . tapi ikut apa yang mak aku cakap IM Hassan lebih layak menang sebab dia ada sense of humor sikit dan lembut hatinya . lembut tutur bicaranya . dan memang dia menang pada hari itu . haa nampak tak apa yang aku cuba sampaikan ? kalau tak nampak sia-sia je aku cakap penuh puitis .

kalau korang nak tengok semua part dalam Imam Muda Final ni , boleh la lihat di Facebook Imam Muda Nazrul . nasihat aku , buat yang tak tengok lagi sila lah tengok . it's even better than Maharaja Lawak .


p/s : rupa-rupanya bawak kereta ni interesting jugak . sekarang aku sedang rindu kereta di sekolah memandu !  best gila pusing-pusing stereng . rasa sedang jadi heroin Paul Walker dalam Fast & Furious pulak ! tiada lagi feeling Erra Fazira dalam Janji Diana .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...