Saturday, June 25, 2011

milkshake

bosan minum teh , kopi , milo panas petang-petang ? mahu cuba something new ? something that tastes much yummy ? something more simple and fresh and white ? something oh dah dah . banyak lah kau punya something yo yo o .

ok kalau mahu , why not kita try buat milkshake untuk minum petang ni . cuma guna bahan yang simple dari peti sejuk . terpulang pada u ols nak buat milkshake perasa apa pun ikut keinginan tekak masing-masing . i  buat vanilla milkshake sebab bahan ni je yang dah sedia ada kat rumah . dan dan lah kau i you i you . well biasa lah hari ni i jadi masterchef (^_^)

RECIPE VANILLA MILKSHAKE 

1) susu segar atau susu UHT ( brand apa pun tak apa , i pakai susu HL )
2) beberapa sudu aiskrim vanilla ( i buat 4 sudu )
3) beberapa ketul ais ( ikut size blender , i pakai 7 ketul )

STEPS

1) masukkan ketul ais dalam ice blender . saiz blender yang i guna kecik je . sekali blend , boleh hidang untuk 2 gelas . kalau blender u ols besar , masukkan lah ais lebih . 
2) masukkan susu ikut banyak mana korang nak buat , i guna lebih kurang setengah kotak .
3) masukkan ais krim vanilla . lagi banyak lagi terasa vanilla dia . 
4) kalau korang buat dalam amount yang banyak , letak lah gula sikit supaya tak tawar . i tak letak sebab i buat sikit je . lagipun tak nak manis-manis . kurangkan gula dalam makanan anda !
5) blend sampai smooth . 
6) yum yum that yummy milkshake sehingga menjilat gelas .

tadaaaaa !! kalau pecahkan oreo lagi sedap .

kalau nak buat chocolate milkshake just tambah chocolate syrup dan tukar aiskrim vanila tu jadi ais krim coklat . simple bukan ? kalau strawberry milkshake , blend susu dengan beberapa bijik buah strawberry dan ais krim strawberry

sebenarnya benda ni just ikut common sense je sebab simple sangat . kalau nak buat milkshake yang pekat , boleh tambah whipping cream . tapi without whipping cream pun dah pekat sebenarnya . ok ok kau sebenarnya nak cakap apa ni ? 

bye bye and have a great afternoon tea ;)


8 comments:

mariam safiahkhalid said...

nampak sedap..tpi ntah kenape tekak ni tak suke sumthing yg manis n pekat cmnih.....huhuhu.....

Wani said...

suka bluberry milkshake , ngeee ~
beli la bukan buat sendiri , haha

AQILAH ALIAS said...

nampak sedap je..Meh cni ckit..Hehe :)

Bella Bell said...

awak buat kan utk saya satu. boleh? heheh!~



^^

Asma Ahmad said...

weeee... sdap2.

msredcheesecake said...

Wow! Tempting nya...

Nur Sulastri said...

tengah panas ni, tgk milkshake, sedapnyaaa :(
nak try buat lah esok !

Hayati Hamzah said...

mariam : kalau tak suka , try lah buat smoothies yg takde susu .

wani : sy pun suka , tp kalau nak buat sndiri mmg payah nak cari lah blueberry , strawberi sng lah

aqilah : buat la sndiri . blekk !

bell : tak bleh !

asma : dap !

msred : tempted ...

sulastri : try lah ! tak menyesal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...