Wednesday, May 18, 2011

zaman budak-budak paling seronok

korang rasa zaman budak-budak korang best tak ? apa barang zaman budak-budak main barbie , main mafia wars dalam internet . tak challenging lansung . kita dulu kalau gaduh , gaduh betul-betul . pakai batu , pakai getah nak lastik orang . tak main lah cuma bermain dengan mouse dan arrow .



zaman budak-budak dulu , pergi sekolah paksa mak tunggu tapi mak taknak lalu saya mereka cerita ada anak hindu kacau . tapi tapi tapiiii itu cuma sewaktu awal-awal sahaja hokey . dah masuk darjah tiga , saya paksa mak belikan basikal besar sikit . lepas tu , tak main lah naik bas atau mak hantar lagi . saya pergi sekolah sendiri naik basikal dengan faiz (jiran depan rumah) . mula-mula faiz baik dia jalan kat belakang , saya kat depan , kecik-kecik pun budak lelaki sangat gentle ok . HAHA . 

dekat dalam kain tu make sure ada tracksuit supaya senang main dekat sekolah . pergi sekolah haruslah awal setengah jam supaya dapat main puas-puas sebelum mula belajar . apa pedulik badan bepeluh muka sememeh dah lah hitam legam . muka macam bontot kuali tak payah risau nak pakai-pakai sun block bagai . 

masa tu geng saya ialah faiz, fauzan, azam, nazrin, mimi . aktiviti utama kami sebelum mula kelas ialah main kejar-kejar . sorang je pompuan yang lain lelaki . mula-mula faiz baik , dia tak pernah main kasar-kasar . sejak kawan dengan fauzan dia selalu sepak-sepak orang kalau main kejar-kejar . jadi saya sebagai langkah mempertahankan diri akan balas balik sepak . sudahnya kejar-kejar sudah jadi sepak-sepak . tapi peduli apa , kami still kawan . 



azam pulak kachak . comel pun dia . kalau masa sukan sekolah , siapa dapat satu rumah dengan azam mesti seronok sebab dia dah lah comel , lari pun laju jadi rumah sukan kami akan menang . HAHA budak-budak sangat . kadang-kadang , malam-malam ikut abah dengan mak sembahyang dekat masjid sebab tahu azam pun pergi masjid dengan ayah dia . zaman budak-budak pun dah gatal .time orang sembahyang , kami pun sembahyang kejap aje lepas tu kami main-main sampai kena marah dengan siak masjid sebab bising . azam pun selalu kena marah dengan ayah dia lepas dah habis sembahyang . 

satu je perangai kami budak-budak , suka main nama bapak orang . bila dah kena ejek memang siap lah nak kena kejar satu sekolah . main tarik-tarik tudung antara budak lelaki dengan budak perempuan adalah benda biasa . habis dah tak ayu bila tudung kena tarik ke belakang . terus muka jadi macam opah-opah T__T

nazrin pun kawan , tapi dia jahat . dia pernah dengan sengaja langgar saya masa saya on the way naik basikal nak masuk simpang sekolah . sampai terjatuh saya dalam semak . lepas tu dia gelak kuat-kuat dan tinggalkan saya terkontang-kanting dekat situ . masa tu faiz tak datang sekolah dengan saya sebab dia suka ponteng T__T. 

bila dah habis sekolah , pakat-pakat pulak pergi padang dekat taman rumah saya nak main rounders . HAHAHA . lepas tu main getah lah , main bola sepak dengan budak-budak lelaki pun pernah . tak pernah penat pun . balik-balik main , mandi lepas tu jumpa lagi kat tempat tuisyen . balik-balik muka yang sama . 



sekarang , rindu sangat zaman-zaman itu . kami berpisah lepas saya kena lompat masa PTS . azam pun dapat tapi ayah dia tak bagi dia lompat dan tak lama lepas tu dia pun pindah . faiz pun pindah . semua nya tamat macam tu saja . sedih .

tapi takdir tuhan , saya jumpa balik azam masa tingkatan 4 kebetulan satu sekolah . tak sempat tegur , tengok-tengok minggu depannya , dia pindah sekolah lagi . tapi dia sempat sampaikan salam pada saya melalui member dia . seronok sangat sebab at least dia tak lupa saya lagi . 

sesungguhnya , saya sangat rindu waktu itu . penuh keceriaan , kasih sayang , hidup tanpa masalah , dikelilingi manusia yang tidak hipokrit . sekarang semua dah lost contact . zaman itu tiada handphone lagi . di facebook tak dapat dikesan . jadi lagu ini untuk mereka . T__T





ok lah dah macam jejak kasih pulak . good night . bye bye .


12 comments:

Farid Ahmad™ said...

mak aji :'(

sobri yaacob said...

masa bdak2 zaman pling best..dah bsar... geng pun mkn kwan :(

Izyan Masri said...

KENA KACAU DENGAN ANAK HINDU TU PALING BEST.KIHKIH :D

Shiela Latif said...

comelnya budak pompuan yang kecit2 tuh...ekeke

Anis Mohd said...

waktu budak2 dulu
tak tau pon barbie tu menatang nya
bila dah besar
citer barbie la yg gue layannn
hahahaaa

saya segan nak tgr kawan2 kanak2 saya.

waktu kecik dulu tak penah pon terasa , balik2 muka dia nih .. hehee

アヌム ちゃん said...

Salam. singgah sini~ Nice blog :)
Sudi2 la visit me @ frommetoyou eh..arigatou..(^____^)

redo amin said...

suka gila lagu ni..

msredcheesecake said...

zaman budak suka main ponteng sekolah...jeheheee....eh, tu pemainan ke?kakaka

msredcheesecake said...

just for fun, jom join msred...

http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/05/contest-blog-paling-comel_18.html

Far8 budak baik said...

alalala...gentle lahh sgt dak tu..
aku pun...x kalah nye pasal..
hahaha

madsanl77 said...

ko mmg dr kecik bercita2 nak kawin ngan azam tu.. nama syahmi yang sentiasa bersaing ngan ko tu sekali pun ko tak sebut.. anak indu tu sampai menangis kena sound dgn mak.. ko mmg kejam..
tp best plak dgr cerita2 mcm ni.. ni yg ude pun rasa nak buat jugak blog ni..

Hayati Hamzah said...

syahmi tu bersaing lam kelas je . dia tak main-main ngan kita pun . dia dulu sikit2 study . haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...