Sunday, May 8, 2011

hadiah dari saya untuk mak sempena hari ibu.

semalam ,

balik dari mesyuarat mak nak masak nasik . disebabkan dah lapar sangat , mak masak nasik pakai dapur tak pakai rice cooker . pastu mak duduk kat ruang tamu .

masa tu aku pergi dapur nak basuh tangan , lepas tu nampak api tu perlahan sangat mcm hidup segan mati tak mahu je . kejap nyala kejap padam . kira macam over slow lah .

aku pun dengan selamba yaya kuatkan sikit supaya api menyala dengan konsisten . tak lagi kejap nyala kejap padam . lagipun aku tengok nasik tu belom beri tanda-tanda nak masak lagi .

lepas tu aku pun pegi ruang tamu . kejap aje lepas tu abah yang baru keluar dari tandas pergi ruang tamu jugak . dengan nada perli sepenuh hati abah tanya dengan muka selamba seperti lagak seorang hero malaya sedut asap rokok

 " siapa yg masak nasik goreng kerak hitam kat dapur tu ? "

mak pun kalut . terasa sungguh tajam menggores sanubari . kelam kabut mak bangun pergi dapur sambil mengomel-ngomel sendirian tapi masih mampu didengari oleh aku .

" aik dah hangit ke? api slow je pasang tadi . baru je kejap tinggal takkan dah hangit ? "

mak pasti kompius , tak mungkin dia yang profesional tak pass masak nasik pakai dapur gas ? abah sambung ...

" slow ? punye besar lagi api "

pic ihsan abang google. tak sempat snap sebab over takut .


dan........ aku di ruang tamu itu , sudah terasa diri mengecil seperti tikus . tetapi aku cuma berdiam diri . abah cukup tak suka akan kelalaian . aku tahu itu . cukup tahu . 

jadi aku tak punya kekuatan untuk berterus terang bahawa aku lah manusia yang terlampau profesional dalam masak-memasak ini yang terlibat dalam kes menguatkan api seolah-olah ingin bakar sate .

aku yang bersalah T__T. malam tu , abah ajak makan kat luar . abah pun dah cool je nampak . macam happy aje siap nak belanja makan luar lagi . lalu aku mengumpul kekuatan untuk berterus terang sewaktu dinner nanti . lepas order dan sedang menikmati makan malam , aku lihat semua orang ceria , lalu aku mulakan bicara . dan aku pastikan muka ku waktu itu adalah muka minta simpati .

" sebenarnya siang tadi .. kak cik yang kuatkan api T__T. kak cik ingatkan api tu macam nak terpadam . mana kak cik tau mak memang pasang slow T__T. "

mak pun cakap dengan nada bebel ye kawan-kawan ,

" mak dah agak dah. sebab mak rasa mak memang dah pasang slow dah . tu la masalah kalau tak tahu masak . "

adik pun nak menyampuk, dengan muka batu api ;

" kesian mak yang kena marah . ko la punya pasal ! "
" ala sorry laa .. T_T "

p/s : mak kak cik mintak maaf sebab ni mesti hadiah terburuk yg mak pernah dapat sempena hari ibu T__T


10 comments:

Mek Norfa said...

hahaha.. special tul hadiah untuk mak..hahahah

Hayati Hamzah said...

@Mek Norfa : tu lah mane ade org kasi hadiah cmni :)

SYAFIQ TENGKU said...

mak awak sngat bertuah ada anak yg baek cam awk ;)

ZWAN SABRI said...

HAHA.. Lawakla.. tp xpela, at least awak ngaku jugak kan kesalahan awak tuu.. ;)

MySuaraBlog: Thanks Mama!

Izyan Masri said...

KIHKIH.MESTI CUTE JE KAN :D
NI MESTI JADI HADIAH PALING DIINGATI SAMPAI BILA BILA BILA BILA XD

adik said...

tak boleh terima ayat yang batu api tu! *pandainye bukan perempuan biasa masak kan! :))

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

ngahaha
cian die. takpe2. tak sengaja kan..huhuhu
pasni g belajar masak tau! bodek mak balik..hihihi

kite pun ade entry hari ibu.singgah la :)

Farid Ahmad™ said...

hahaha adoi cmna leh tlepas post ni :))

ude said...

entah bile le nak reti masak..
ude pun teringat satu masa dulu.. ko nak makan megi, ude bg duit beli megi ko pun tanya ude nak jgk tak? ude pun ckp nak.. tak lama kemudian, ko pun anto kat ude sepinggan megi yg telah direndam.. ude kecewa dalam ketawa.... ude sangka ada la bawang/ telor..

Hayati Hamzah said...

ala . buat kantoi je ude ni :-<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...