Sunday, July 3, 2011

Truly An Amazing Imam Muda

ustazah saya pernah cakap , 

" celup hujung jari kelingking kamu dalam air laut , dan selepas itu angkat lah jari dan lihat banyak mana air yang melekat di jari kamu tu . sebenarnya sebanyak itu lah ilmu yang kita miliki berbanding ilmu Allah yang sebesar lautan . "

terasa kerdil bukan ? tapi , semalam aku dapat lihat betapa tingginya ilmu 2 orang makhluk . excited , bangga , sayu , terkesima , terkaku , terbeliak semua ada . bangga sebab sekurang-kurangnya sewaktu kebanyakan manusia lalai , lupa ni masih ada golongan-golongan yang akan ' memperingatkan ' .

semalam selepas aku pulang dari driving school dalam keadaan mengantuk yang amat , aku mencari channel yang akan memdodoi-dodoi tidurku . lalu , terbukak Astro Oasis . frankly typing , aku memang tak follow Imam Muda , setakat tahu peserta sebab tengok iklan sahaja . kebetulan waktu tu episod ulangan final Imam Muda . kedua-dua finalis , IM Nazrul dan IM Hassan perlu memperdengarkan bacaan Surah Al-Mukminun secara bergilir . saya terus jerit-jerit panggil  mak yang tengah kukus pau di dapur . hilang mengantuk aku di bawa angin petang .

" mak cepat mak ada ulangan Imam Muda !!! " 

" jap lah hangus pau aku kang langsung kome bulo (bulur) ! " (semedang emo)


video

... dan , apabila diperdengarkan bacaan suci Al-Quran  , maka sayu hatinya ... 
... mereka adalah orang-orang yang beriman ...

masa tu abah yang tengah belajar taranum dari dalam youtube dengan semaksimum-maksimum volume sampai rumah taman sebelah boleh dengar pun terus pause sebab dengar Imam Muda ni baca . 

bukan setakat bakat Imam Muda ni baca Al-Quran je , tapi cara IM Nazrul hurai hadis pun dah cukup buat  aku terlopong-lopong . sedangkan Mufti Antarabangsa yang bagi soalan tu pun nampak tak terkata , inikan pula aku yang cuma seorang Hayati ini . dia memang petah bercakap . penuh ilmu . dia start bukak mulut je kau mesti dah " wow " ! 


berbeza dengan IM Hassan yang aku nampak kurang menyerlah sedikit malam tu . tapi ikut apa yang mak aku cakap IM Hassan lebih layak menang sebab dia ada sense of humor sikit dan lembut hatinya . lembut tutur bicaranya . dan memang dia menang pada hari itu . haa nampak tak apa yang aku cuba sampaikan ? kalau tak nampak sia-sia je aku cakap penuh puitis .

kalau korang nak tengok semua part dalam Imam Muda Final ni , boleh la lihat di Facebook Imam Muda Nazrul . nasihat aku , buat yang tak tengok lagi sila lah tengok . it's even better than Maharaja Lawak .


p/s : rupa-rupanya bawak kereta ni interesting jugak . sekarang aku sedang rindu kereta di sekolah memandu !  best gila pusing-pusing stereng . rasa sedang jadi heroin Paul Walker dalam Fast & Furious pulak ! tiada lagi feeling Erra Fazira dalam Janji Diana .


11 comments:

bact. said...

" inikan pula aku yang cuma seorang Hayati ini ."

kahkahkah

apa kena mengena dengan lu plak?

ismiladyjaja said...

i like.... :)

Nur Sulastri said...

Bila dengar bacaan ayat Al-Quran tu, rasa lapang sangat fikiran kan. Sebab tu orang kata, kalau otak2 tu serabut, bacalah Al-Quran. Tenangkan hati and fikiran :)

vampire's lovex said...

berkenan lettew.. ahahha...muda muda lagi kan imam nye..kikiki

vampire's lovex said...

berkenan lettew.. ahahha...muda muda lagi kan imam nye..kikiki

Anis Mohd said...

tak penah tgk

tia @ Ini Kisah Tia said...

yup ! Tia tak tengok imam muda ni .. heehe

Bigdaddyz said...

bagus lah tu kan...

Hayati Hamzah said...

bact : mufti , hayati . nampak tak dia punya similarity tu ?

jaja : i pun ;)

sulastri : dlm susah dan senang :)

vampire : berkenan ? harus lah.

anis : xpe , aku pun .

tia : sy tengok final epi je ;)

bigdaddyz : bila nk jadi imam muda ?

a little less conversation said...

"lembut hatinya . lembut tutur bicaranya"..manisnya kurma iniii..tak pasal2 haha

kaos baju muslim said...

tulisan yang baik untuk di simak,,nice post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...